30 Nisan 2012 Pazartesi

Yılmaz Çamlıbel: “Ağrı Sahipsiz Değil” (Arşiv)


03.11.2007 tarihinde İsviçre’nin Basel kentinde Basel Komkar tarafından Ağrı’nın 80. yılı dolayısıyla “Gilîdax bêxwedî nîn e. (Ağrı Sahipsiz Değil)”konulu bir seminer verildi.


Politikacı-yazar Yılmaz Çamlbel tarafından verilen semirde Ağrı isyanın bilinmeyen yönleri ortaya konuldu. Seminere Ağrı isyanını konu alan “Gilîdax bêxwedî nîn e.” isimli kitabının hazırlanmasındaki temel düşüncenin yaşadığımız tarihi olayların tüm gerçeklikleriyle ortaya çıkarılması olduğunu belirten Yılmaz Çamlıbel: “Gençlik yıllarımda Ağrı İsyanında neler oldu, neler yaşandı gibi bir takım sorular beynimi kurcalıyordu. O yıllarda önüme çıkan kadın-erkek ne kadar yaşlı varsa herkese Ağrı İsyanı nasıl oldu ve neler yaşandı diye sorular soruyordum. Yine gençlik yıllarımda İstanbul’da Ağrı İsyani üzerine çok araştırmalar yaptım. Ve böylesi meraklı bir çalışma sonrası bu kitap ortaya çıktı. Yani diyebilirim ki bu kitabım 50 yıllık bir çalışmanın ve birikimin ürünüdür.”dedi.

Kitapta Ağrı İsyanını diğer İsyanlardan farklı kılan özelliklerinin bulunduğunu belirten Çamlıbel: “Ağrı isayın Bıro Heskîyê Teli tarafından başlatılmış ve isyanın başlamasından iki yıl sonra isyanın başına İhsan Nuri Paşa geçmiştir. Ağrı isyanının en büyük özelliği ilk kez bir parti eliyle Hevdem yani Xoybûn gerçekleştirilmiş olmasıdır. Ayrıca bu partinin amacı açık bir dille zulme ve sömüreye karşı olunduğu belirtilmiş ve Bağımsız bir Kürdistan devleti istendiği belirtilmiştir. Ağrı İsyanında Kürdistan bayrakları evlerin damlarında sallanıyordu, düzenli bir ordu kuruldu ve ordu içinde ise Kürt ulusal marşı okunuyordu. Ve Ağrı İsyanın yine en farklı özelliklerinden biri de ilk kez kadınlar bir isyanda erkeklerle birlikte savaşıyor olmasıdır.” dedi. İsyanın başarılı olmaması için sistemin  her türlü yöntemi denediğini belirten Çamlıbel: “Devlet, belirli aralıklarla 3 defa genel bir af çıkarmış fakat hiç kimse gidip teslim olmamıştır.”dedi.

Ağrı İsyanın başarıya ulaşamamasının önemli iki nedeninin olduğunu belirten Yılmaz Çamlıbel: “Ağrı İsyanının başarıya ulaşamamasının birinci nedeni yeteri silahları yoktu. İkinci ve en önemli nedeni ise o dönemde dünya konjektörü buna müsait değildi.”dedi.

Üç saat süren seminer katılımcıların sordukları soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.

Aydoğan İnal/Kurdistan.nu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder