30 Nisan 2012 Pazartesi

Ağrı ÇIRA; “Ağrı isyanını unutmayacağız!” ( Arşiv )


Ağrı Çıra Kültür ve Sanat derneğinde, Ağrı isyanı ile ilgili seminer verildi. Dernek başkanı Bilal Bayazıt, Ağrı isyanı sırasında Kürtlere yapılan katliamın, unutulmayacağını ifade etti.


27 Aralık 2009'da Ağrı Çıra Kültür ve Sanat derneğinde, Ağrı isyanı ile ilgili seminer verildi. Ağrı Çıra Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Bilal Bayazıt, Ağrı isyanı sırasında Kürtlere yapılan katliamın, unutulmayacağını ifade etti.

Ağrı isyanını unutmayacağız

Seminerde konuşan Ağrı Çıra Başkanı Bilal Bayazıt, Emperyalist sömürgeci düzenin çarkına teslim olan ve kendi kültürünü, tarihini araştırmaktan vazgeçmiş tüm halkların tarihin karanlık labirentlerinde yok olmaya mahkum olduklarını ifade etti.

Bilal Bayazıt, “Kurtuluş savaşı sırasında M. Kemal Atatürk tarafından Kürtlere verilen sözler yerine getirilmemiştir. Kürtler, meşru haklarını elde etmek için büyük direnişler sergilemişlerdir. Bunlardan biri de Ağrı isyanıdır” dedi.

Bayazıt konuşmasını şöyle sürdürdü; “ bilindiği gibi 1925 yılında gerçekleşen Şêx Seid isyanın bastırılmasından hemen sonra Ağrı isyanı başlatılmış ve bu isyanda başta isyana öncülük eden lider kadrolarla birlikte binlerce kişi sürgüne yollanılmış ve daha sonra da katledilmiştir. Ağrı direnişi bir katliamla sonuçlanmıştır. Ordu güçleri, çoluk çocuk, yaşlı, kadın demeden katliam yapmıştır. Hamile kadınların karınlarını deşerek çocuklarını çıkarmışlardır. Böyle bir vahşet insanlarımızın belleklerinden hiç silinmedi. Ve Kürtler var oldukça bu katliamı unutmayacaklardır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder