19 Aralık 2011 Pazartesi

Ağrı Dersim ve Koçgıri Olayları

1921 Koçgiri


"Türkiye'de Zo (Ermeniler) diyenleri temizledik, Lo (Kürtler) diyenlerin köklerini de ben temizleyeceğim" Sakallı Nurettin Paşa-1921 Koçgiri İsyanı


1930 Ağrı


Cumhuriyet gazetesinin yazarı Yusuf Mahzar, 16 Temmuz tarihli haberinde müjdeyi verir: "Ağrı Dağı tepelerinde kovuklara iltica eden 1500 kadar şaki kalmıştır. Tayyarelerimiz şakiler üzerine çok şiddetli bombardıman ediyorlar. Ağrı Dağı daimi olarak infilak ve ateş içinde inlemektedir. Türk'ün demir kartalları asilerin hesabını temizlemektedir. Eşkiyaya iltica eden köyler tamamen yakılmaktadır. Zilan Harekatı'nda imha edilenlerin sayısı 15.000 kadardır. Zilan deresi ağzına kadar ceset dolmuştur..."




ismet inönü'nün tavrı:


Zilan Deresi'ni cesetlerle doldurursa sorunu çözeceğini düşünen İsmet İnönü "Bu ülkede sadece Türk ulusu etnik ve ırksal haklar talep etme hakkına sahiptir. Başka hiç kimsenin böyle bir hakkı yoktur" (Milliyet, 31 Ağustos 1930)


Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt:


Biz Türkiye denen dünyanın en hür ülkesinde yaşıyoruz. Mebusunuz inançlarından samimiyetle bahsetmek için buradan daha müsait bir ortam bulamazdı. Onun için hislerimi saklamayacağım. Türk bu ülkenin yegane efendisi, yegane sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler!" (Milliyet, 19 Eylül 1930)


fevzi çakmak paşa:


O bölgeye ayıracak zaten fazla para yoktu. Yani ülkenin olanakları bu kadardı ancak, özellikle de fazla yatırımdan kaçınılırdı. 'Bunları uyandırmamalıyız, yol yaparak, okul yaparak milliyet hissi uyandırılmamalı' yaklaşımı egemendi. Fevzi Çakmak, 'ne okulu bunların cahiliyle baş edemiyoruz, okumuşu ile nasıl baş edeceğiz' demişti". Bu sözler 1932-1948 arasında emniyet teşkilatında görevler alan, 1965-1978 arasında ise aralıklarla dışişleri bakanlığı yapan İhsan Sabri Çağlayangil'e ait. (Anılarım, 1990)


1938 dersim(1936'da tunceli olarak değiştirilir)


8000 civarında kişi katledildi(resmi rakamlar bunlar,daha fazla olduğu tahmin ediliyor).katliamda 3 uçak katıldı.sabiha gökçen bu pilotlardan bir tanesidir.uçaklar dersim köylerini bombardımana tuttular.yaşlı kadın çocuk demeden köy yakılıp yıkıldı.sağ kurtulan erkek kadın ve yaşlılar ise vadilerde süngülendi.


sözün bittiği yer,yorum yapacak parmağın uyuştuğu an


Memurlar.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder