19 Aralık 2011 Pazartesi

Memurlar.net.... *Zilan Katliamı*

Ağrı isyanının Ardından 13 temmuz 1930'da Vanın erciş ilçesindeki Zilan Vadisine Sığınan Kürtlere Yönelik Dönemin Kolordu kumandanı Salih PaşaKomutanlıgında Operasyon Düzenlendi. Havadan ßombalanan Bölge on binlerceAsker tarafından kuşatıldıktan sonra Katliam yapıldı. Toplam 44 Köyün Ateşe Verildigi Katliamda Yaklaşık 15 bin kişide Ceme Gürceme vadisinde birbirlerine baglanarakToplu bir şekilde Vahşice Katledildi.
Katliamın yaşandıgı Dönemde Hasan Abdal, Aks, Şahbazar, Doğancı,Tendurek, Çakırbey, Yılanlık, Harhus, ßabazeng,Kömür, Şor, Şorik Mürşit,Mescitli Karakilis,Kündük Zorava,Aryutin, Hallaçköy,Koşköprü, Kuruçem,Mülk,Yekmal, Klise, Goks, A.Partaş,Y.partaş, Binesi,ßunizi,
Peluxlu,Keix,Sögütlü,Mığare,Kardoğan,Kelle,Hosteker,Süvarköy,
Kızıl klise, Ziyaret, Hiraşen, Komik, Şeytanava,ßirhan Ve Yukarı Koç köprü Köyleri Ateşe Verildi.
O Dönem Devletin Yarı Resmi Gazetesi Durumunda Olan Cumhuriyet Gazetesi, 16 temmuz 1930 tarihindeki sayısında Zilan Deresinde ki Toplu Katliamı Şöyle Veriyordu;
'' Karaköse 14 (özel muhabirimiz) bildiriyor.- Agrı Eteklerinde eşkiyaya katılan köyler yakılarak Ahalisi ERcişe Sevk Ve Orda iskan olunmuştur. Zilan Harekatında İmha Edilen Edilen Eskiya miktarı 15 binden Fazladır.Yalnız Bir müfreze önüne Düşür Ölenler Bin kişi Oldugu Tahmın Edılıyor.Zilan Deresine Sıvışan 5 şaki teslim olmuştur. ßuradaki Harp Pek Muthiş Tarzda Cereyan Etmiştir. Zilan Deresi Lebalep cesetlerle dolmustur.
Katliamdan Sonra 'askeri yasak bölge' ilan edilen Vadinin bir bölümüne bir süre sonra üretme Çiftligi kuruldu. Ardından Afganistandan Gelen Göçmenler Yerleştirildi.Vadinin bir kısmında Halen kırgızların Göçmenlerin bulundugu köyler var. Fakat Katliamın Yapıldıgı Zilan deresi Halan Kürtlere Yasak..
Katliamın üzerinden 80 yıl gecti.Ancak Katliamda Katledilenlerin Yakınları bölgenin halen 'askeri yasak bölge' oldugunu belirterek buranın Açık müze haline getirilmesini istiyor. Cumhuriyet Dönemindeki Yüzlerce Katliamlardan Biri olan ERciş Zilan Katliamının tartışılması ve katledilenlerle ilgili Anma yapılması Yasaktır.Bölgede Katledilen binlerce insanlar bir mezera Sahip degillerdir.Katledilenlerin yakınları ve Kürtler Bölgede Katliamı Simgeleyen bir anıt yapmak ve zilan katliamıyla ilgili belgelerin acıga Çıkmasını istemektedirler.Bununla ılgılı kahraman Diye lanse edilen Katıllerın gıyabında da olsa yargılanıp tarihe katil diye tescillenip geçirilmesini istemektedirler.
Katliamdan Sonra ismet inönunun ATATÜRKe sundugu şark raporu cercevesınde ERcişte kürtleri asimile etmek ve Baskı Altına Almak için gizli projeler hayata Geçirildi.Yatılı Bölge Okulları ASimilasyonun Hizmetine Sunuldu. Bölgeye Yerleştirilen Türkmenlere Her Türlü Olanak Saglandı Bütün REsmi Kurumlara Kürtlerin Geçisi Engellendi. Bu Projeler ERciş, ADilcevaz, Tatvan Ve ßitliste Agır Bir Sekılde Uygulandı. VE Halen Ercisteki En küçük bir demokratik talebe agır baskı uygulanmaktadır.Seçimlerde Kürtlere Gizli ve kirli itifaklar yapılmaktadır.
Zilan Katliamı Önceki Katliamların Planlı bir Devamı Olsada .Sonradan Yapılacak DErsim Katliamınında Habercisiydi.
Zilan Deresi Halen Kan Aglıyor.
80 yıl önce tam da bu günlerde binlerce cesedi kurt köpekleri yerken; bu gün yüreğim çokkkkkkkk kanııyorrrrr,eli ile veli'yi sarmıştı fistanına nenem,kefen bulamamıştı ki :(((( lanet olsun bu mazlum halktan ne istediniz kiiiii?
Katillerin Olmadıgı Bir Ülke Ümidiyle Zilan Dersim Ve isimsiz Binlerce Katliamı Lanetliyoruz..

Kaynak: memurlar.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder